Es presenta Coopsetània, l’Ateneu Cooperatiu de l’Alt Penedès i Garraf

abr. 3, 2018

La seu de la Mancomunitat Penedès-Garraf ha acollit aquest dimarts la presentació pública de Coopsetània, l’Ateneu Cooperatiu de l’Alt Penedès i Garraf. L’acte ha comptat amb la participació de Roser Hernández, sots-Directora General d’Economia Social, el Tercer Sector, les Cooperatives i l’Autoempresa de la Generalitat de Catalunya; Rosa Huguet, presidenta de la Mancomunitat Penedès-Garraf, Juli Silvestre, gerent del Grup Entrem-hi, i Oriol Martín, soci fundador de Facto Assessors.

L’Ateneu Cooperatiu de l’Alt Penedès Garraf es va constituir formalment a principis de gener i està impulsat per quatre cooperatives del territori com són el Grup Entrem-hi (format per Nou Verd i Nou Set), Facto Assessors, Actua i La Fura Continguts amb l’objectiu d’esdevenir un espai de trobada, coordinació, aprenentatge, innovació, creació i assessorament en l’àmbit de l’economia social i cooperativa. Es tracta d’un dels catorze ateneus que configuren la Xarxa d’Ateneus Cooperatius de Catalunya, creada en el marc del programa Aracoop a partir d’una iniciativa del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat que va néixer amb la voluntat d’estendre el model cooperatiu arreu del territori català.

Juli Silvestre, gerent del Grup Entrem-hi, ha destacat que tot i que l’àmbit d’actuació de l’Ateneu per ara és Alt Penedès i Garraf, la voluntat és que en un futur pugui arribar a cobrir tota la vegueria Penedès, a la vegada que ha subratllat la necessitat que Coopsetània capilaritzi en tot el territori: “Aquest projecte només té sentit si l’arrelem al territori i a tots els seus agents, per això és imprescindible crear complicitats. Ara l’impulsem quatre cooperatives, però volem que se’l facin seu la resta d’entitats de l’economia social”. Per Oriol Martín, soci fundador de Facto Assesssors, el cooperativisme és la punta de llança d’un canvi en la societat, que busca un nou model d’empresa i Coopsetània ha de servir també per demostrar que “el món cooperatiu és potent” ha conclòs.

Enfortir l’economia social

Els objectius de l’Ateneu, que dona cobertura als 33 municipis de les dues comarques, són enfortir l’economia social i cooperativa i afavorir la creació d’empreses que generin llocs de treball estables i de qualitat. En xifres, l’objectiu d’aquest primer any és arribar a atendre un miler de persones i fer suport a la creació de cooperatives que sumin trenta llocs de treball entre les dues comarques.

En els primers quatre mesos de funcionament, l’Ateneu ja ha ofert accions d’acompanyament a 26 projectes empresarials (13 de l’Alt Penedès i 13 del Garraf) de sectors tan diversos com l’agroecologia, l’habitatge, l’educació, el medi ambient o la restauració. Es tracta d’accions d’acompanyament tant a persones emprenedores, treballadores o aturades que tenen una idea de negoci, com a empreses que volen transformar la seva forma jurídica cap a la cooperativa o bé que estan properes al tancament i que els seus treballadors en vulguin continuar l’activitat.

Per tal d’aprofundir en aquesta línia d’actuació, l’Ateneu i la Mancomunitat Penedès-Garraf han signat aquest mateix dimarts un conveni de col·laboració que permetrà, per mitjà del Servei d’Iniciatives Econòmiques, assessorar aquells emprenedors que vulguin posar en marxa projectes cooperatius. Així mateix, el conveni articula el suport de l’ateneu en la difusió del model d’empresa cooperativa mitjançant les activitats, cursos i tallers d’emprenedoria que organitza el servei i alhora estableix que la Mancomunitat, com a entitat col·laboradora oficial del projecte i ens supracomarcal, dona suport a les accions de comunicació global del projecte, especialment aquelles adreçades als ajuntaments del territori.

En paral·lel, des de l’Ateneu també s’està treballant en l’elaboració d’una diagnosi que permeti visibilitzar l’economia social i cooperativa al territori. Així mateix ofereix sessions formatives per a possibles prescriptors com gestories o assessories, amb la voluntat de dotar-les de recursos que permetin divulgar el model cooperatiu en l’entorn professional, i tallers a centres educatius per tal de promoure els valors del cooperativisme entre els més joves i la creació de cooperatives d’alumnes.

Coopsetània és el nom amb què s’ha batejat l’Ateneu Cooperatiu de l’Alt Penedès i Garraf; una paraula arrelada al territori que vol recollir el concepte cooperatiu i que alhora fa referència a l’antiga tribu ibera dels cossetans, que estaven establerts en aquest territori. Té dues seus estables: el local que la cooperativa Actua té al carrer Sant Raimon de Penyafort, núm. 8, de Vilafranca, i el cowork Espai Zeta de Vilanova, al carrer de l’Aigua, núm. 84. Es pot contactar amb l’Ateneu al correu electrònic: info@coopsetania.cat i a la web www.coopsetania.cat

0 Comments

Submit a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Subscriu-te al nostre butlletí

Rebràs les últimes novetats de Coopsetània

Avís legal

T'has subscrit correctament!