L’habitatge cooperatiu centra la sisena Taula Territorial de l’Economia Social a l’Alt Penedès-Garraf

oct. 31, 2019

Per donar resposta al creixent  interès pel model d’habitatge cooperatiu, Coopsetània va organitzar dijous a Vilanova i la Geltrú una Taula Territorial per debatre i presentar diferents experiències al voltant d’aquest àmbit

A dia d’avui a Catalunya hi ha 16 experiències en curs d’habitatge cooperatiu d’usuaris que sumen gairebé 280 habitatges. I és que, l’interès per part de la ciutadania vers aquest model d’habitatge és creixent, així com també ho és el de l’administració pública. Amb l’objectiu de donar resposta a aquest interès Coopsetània, l’Ateneu Cooperatiu de l’Alt Penedès-Garraf, va dedicar la sisena Taula Territorial de l’Economia Social a l’Habitatge Cooperatiu.

La Taula va tenir lloc dijous passat a la tarda a la Biblioteca Armand Cardona de Vilanova i van intervenir-hi diferents agents, tant de l’administració pública com de l’ESS. L’acte va comptar amb l’assistència d’unes quaranta persones també provinents d’àmbits diversos: representants polítics, tècnics de l’administració local, sòcies de cooperatives, emprenedors, ciutadans, etc.

El model de cooperatives d’usuàries d’habitatge es caracteritza per l’abscència de lucre i la preservació de la propietat col·lectiva; per l’assequibilitat i inclusivitat dels projectes, el foment de l’autogestió i la construcció de comunitat i la coresponsabilitat amb l’entorn i el dret a l’habitatge.

La Taula Territorial va començar amb la presentació d’un vídeo produït per Coopsetània al voltant de la taula rodona sobre habitatge “Respostes de l’ESS pel dret a un habitatge digne” que va tenir lloc el mes de juny passat també a Vilanova. “Aquesta activitat, organitzada en el marc de la Quinzena de l’ESS, va tenir molt bona acollida i en van sortir propostes i reflexions prou interessants. Per això des de l’Ateneu hem cregut convenient fer-ne dos vídeos, un a mode de resum i un altre amb tota la taula rodona íntegre per tal de posar-los a la disposició de tothom que hi estigui interessat”, va anunciar la coordinadora de Coopsetània, Laura Rafecas. Els dos vídeos es poden consultar a través de la web coopsetania.cat o bé del canal de Youtube de l’Ateneu Cooperatiu.

La primera ponència de la tarda va anar a càrrec de Griselda Fernández, de l’Oficina Local d’Habitatge de l’Ajuntament de Vilanova, la qual va apuntar les polítiques actuals i les línies de treball que està tirant endavant en matèria d’habitatge l’OLH. Miguel Borrego, advocat de Co-Housing Barcelona va explicar les particularitats del marc legal que han d’ajustar-se els projectes d’habitatge cooperatiu.

Des de La Dinamo Fundació, Ferran Aguiló va presentar el projecte “Cap a l’escalabilitat de l’habitatge cooperatiu en règim d’ús a través de la col·laboració pública-cooperativa” que tira endavant l’entitat  que ell representa. Per Aguiló, perquè el model avanci cal superar encara algunes limitacions del marc legal i incrementar les mesures públiques de foment. Davant aquesta realitat, des de La Dinamo s’aposta per intensificar la implementació de polítiques públiques i mecanismes de col·laboració pública-cooperativa que facilitin el naixement de nous projectes.

L’encarregat de cloure l’acte va ser el regidor d’Habitatge de Vilanova, Francesc-Xavier Serra, que va anunciar que des del govern local s’està apostant per la promoció d’habitatge cooperatiu i s’estan intentant tirar endavant projectes de la mà de cooperatives que han impulsat habitatges cooperatius en altres ciutats del país.

0 Comments

Submit a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Subscriu-te al nostre butlletí

Rebràs les últimes novetats de Coopsetània

Avís legal

T'has subscrit correctament!