Coopsetània, juntament amb quatre cooperatives, impulsa la creació de la Xarxa d’Economia Solidària del Penedès i Garraf

juny 3, 2021

Aquest dissabte al matí el Museu Romàntic de Can Papiol de Vilanova i la Geltrú i el Casal Popular La Gueralda de Vilafranca del Penedès, a la tarda, van acollir la primera trobada de la Xarxa d’Economia Solidària (XES) de l’Alt Penedès i Garraf. Després de mesos treballant-hi, les cooperatives Actua, Bildi, Cal Trajo i Coopsetània, Ateneu Cooperatiu de l’Alt Penedès Garraf, impulsores de la iniciativa, van convidar a diferents entitats i persones de l’àmbit de l’economia social i solidària del territori per presentar-los la XES i convidar-les a sumar-s’hi.
L’objectiu d’aquesta Xarxa local d’Economia Solidària local és articular les diferents iniciatives solidàries, promoure la intercooperació, visibilitzar el teixit local, construir mercat social i incidir en les administracions públiques locals per promoure una economia al servei de les persones. Per tal de facilitar la participació les quatre entitats convocants van programar dues sessions, una al matí a Vilanova i en la qual hi van participar 23 entitats, i una a la tarda a Vilafranca que va sumar una vintena de participants més. En tots dos casos, a més de la presentació, es va treballar una dinàmica de grup per tal de treballar els objectius que motiven la constitució de la XES local i detectar plegades necessitats.
Per presentar què és la Xarxa d’Economia Solidària es va comptar amb la presència de Xavier Julve, tècnic de xarxes locals la XES, mentre que les dinàmiques participatives les va guiar Laura Comas, sòcia de la cooperativa Resilience Earth, entitat impulsora de la XES de la Garrotxa.
Pel que fa als principals objectius pels quals les persones assistents van determinar que calia impulsar una Xarxa d’Economia Solidària local destaquen: fer valdre i difondre totes les activitats econòmiques transformadores que s’estan fent a pobles, viles i comarques; treballar per la sobirania econòmica i alimentària; donar a conèixer els alternatives al sistema imperant; intercooperar i replicar experiències; impulsar l’ESS pel Penedès; interpel·lar a totes les entitats que es puguin sentir identificades amb l’economia solidària i constituir-se com a espai de pressió per aconseguir més recursos de l’administració pública.
Amb ganes de créixer
Entre les conclusions d’aquesta primera trobada de presentació de la XES Penedès Garraf destaca especialment l’interès de les participants per sumar-se a la iniciativa i, al mateix temps fer créixer la Xarxa més enllà de les comarques de l’Alt Penedès i Garraf, estenent-la pel Baix Penedès i l’Anoia per tal de cobrir tot l’àmbit de la vegueria Penedès. En aquest sentit, les entitats convocants es van comprometre a contactar amb diferents agents de l’àmbit de l’economia solidària d’ambdues comarques per començar a treballar en la proposta d’una XES de la vegueria Penedès.
La Xarxa d’Economia Solidària (XES) és una organització nascuda l’any 2003 que s’articula en una quinzena de grups locals i de la qual en són sòcies més de 400 persones. Té per objectiu defensar un sistema econòmic respectuós amb les persones, el medi ambient i els territoris que funciona sota criteris democràtics, d’horitzontalitat, transparència, equitat i participació.
A partir d’aquesta primera trobada de dissabte, les cooperatives Actua, Bildi, Cal Trajo i l’Ateneu Cooperatiu Coopsetània treballaran per incorporar les entitats i persones que es van mostrar interessades en formar part de la XES local i, al mateix temps, començaran a avançar en la possibilitat d’incorporar entitats del Baix Penedès i l’Anoia per esdevenir la primera XES d’àmbit vegueria.

0 Comments

Subscriu-te al nostre butlletí

Rebràs les últimes novetats de Coopsetània

Avís legal

T'has subscrit correctament!