Neix “JOvESS: Fem Economia Social” un cicle per donar a conèixer i promoure el cooperativisme entre el jovent

febr. 14, 2023

Entre març i juliol a La Nau – Espai Jove de Vilafranca del Penedès es programaran quatre activitats diverses per divulgar el cooperativisme i l’Economia Social i Solidària com a model econòmic sostenible, just i transformador

El cicle l’organitzen conjuntament Coopsetània, l’Ateneu Cooperatiu de l’Alt Penedès, Baix Penedès, Anoia i Garraf, i el Servei de Joventut de Vilafranca

Coopsetània i el servei de Joventut de Vilafranca impulsen “JOvESS: Fem Economia Social”, un cicle que té per objectiu donar a conèixer l’Economia Social i Solidària (ESS) entre els joves, sensibilitzar-los sobre l’existència d’una economia transformadora i sostenible centrada en el bé comú i en la persona, enxarxar-los i promoure la creació de projectes d’ESS. Per aconseguir-ho, el cicle planteja quatre activitats de març a juliol, totes elles a L’Espai Jove La Nau. En elles s’abordarà l’economia social des de diferents perspectives i serviran alhora per presentar diferents projectes cooperatius del territori.

El cicle arriba davant una realitat punyent: la precarització està present en totes les facetes del nostre dia a dia i afecta especialment a les joves. Ocupació efímera, sous precaris, lloguers desproporcionats, pobresa energètica, increment dels productes de consum bàsic, augment de problemes de salut mental, etc. Constatem i patim diàriament les conseqüències d’un sistema capitalista acèrrim, d’aquí la necessitat de donar a conèixer una altra manera de produir, consumir, viure i relacionar-nos més justa, sostenible, compromesa i centrada en el benestar de la persona i la comunitat. I és justament aquí on l’economia social i solidària s’erigeix en alternativa, posant a les persones al centre, enfortint el vincle amb el territori i amb els recursos existents, mirant més enllà de la productivitat i el resultat.

Contra la precarietat
En un moment en què les joves busquen alternatives per a autoocupar-se en condicions precàries, cal fer valdre el talent i la tasca que duen a terme per revaloritzar-la i aconseguir que els llocs de feina s’emmarquin dins d’unes condicions laborals dignes. Cal donar a conèixer altres formes d’autoocupació, dins de projectes que puguin ser sostenibles ambientalment, personal i social. I és justament en aquesta línia que s’emmarca la primera de les activitats que es programarà al JOvESS. Tindrà lloc el 4 de març al matí i estarà especialment adreçada a la xarxa de joves creadors de La Nau Espai de Creació. Serà una formació que tindrà per objectiu facilitar l’enxarxament i la creació de cooperatives entre les diferents creadores. En ella es presentaran els principis que singularitzen l’Economia Social i Solidària, l’assessoria Facto parlarà de com fer un pla de viabilitat i de gestió econòmica. I l’estudi de disseny gràfic Bildi explicaran com comunicar i difondre un projecte. En la segona activitat es canviarà totalment de registre, serà el 28 d’Abril, A l’espai de La Nau es realitzarà una jornada per jugar a jocs de taula i trobar-se per a compartir una estona amb diferents propostes lúdiques i d’entreteniment. A la vegada, prendrà cert protagonisme el Punt d’Informació de l’ESS que es troba al mateix espai, hi haurà professionals de Coopsetània que podran resoldre dubtes i/o orientar a qui ho requereixi.

La tercera activitat es farà el 15 de juny i anirà a càrrec d’Eixarcolant, una cooperativa de Jorba (Anoia) que es dedica a recuperar espècies silvestres comestibles i varietats agrícoles tradicionals per fomentar un model de producció, distribució i consum d’aliments sostenible, ètic i just. Eixarcolant guiarà una sortida per identificar plantes silvestres i oferirà un taller de cuina amb les plantes recol·lectades.

La darrera activitat tindrà lloc el 12 de juliol i consistirà en un concert i un tast de vins. El concert el protagonitzarà Camerata Penedès, orquestra cooperativa resident a l’auditori Maria Rosa Junyent de Vilafranca, una formació que empra la música com a eina de transformació social. El concert s’emmarcarà alhora dins el cicle Escenes Fresques de La Nau i clourà amb un tast de vins.

La imatge del JOvESS sintetitza el concepte joventut i economia social i a banda de les activitats que es programen en aquesta ocasió neix amb la voluntat d’esdevenir una marca que pugui agrupar totes les activitats que s’organitzin conjuntament des de La Nau i Coopsetània. De fet, aquests dos dispositius col·laboren des del 2021 en la sensibilització i promoció del cooperativisme i l’ESS entre el jovent. Es coordinen a través del programa PIDCES per oferir formacions a instituts i al mateix temps l’Espai Jove La Nau és punt d’informació i atenció sobre ESS a Vilafranca amb la voluntat de descentralitzar l’ateneu cooperatiu al territori i divulgar l’Economia Social més enllà de la seu de l’Ateneu.

Coopsetània és l’Ateneu Cooperatiu de l’Alt Penedès, Baix Penedès, Anoia i Garraf. És un dispositiu públic impulsat per diverses cooperatives del territori i finançat pel Programa d’Economia Social i Solidària de la Generalitat que té per objectiu promoure l’economia social i solidària arreu de la vegueria Penedès. És present a les quatre comarques a través de diferents punts d’informació (la Nau és un d’ells) i desplega la seva activitat al voltant de sis grans serveis: mapatge i diagnosi, divulgació i sensibilització, formació, acompanyament, facilitació a la intercooperació, articulació de diversos punts d’informació de l’ESS. A Catalunya hi ha catorze ateneus cooperatius i junts configuren la Xarxa d’Ateneus Cooperatius (XAC).

Inscripció gratuïta

Totes les activitats són gratuïtes, però per a les de l’11 de març i 15 de juny cal inscripció prèvia a través del formulari d’inscripcions de joventut.vilafranca.cat

Consulteu el programa

0 Comments

Submit a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Subscriu-te al nostre butlletí

Rebràs les últimes novetats de Coopsetània

Avís legal

T'has subscrit correctament!