Coopsetània celebra la cinquena edició de la Quinzena de l’Economia Social i Solidària amb una quarantena d’activitats arreu de la vegueria

maig 16, 2023

  • La Quinzena tindrà lloc del 2 al 16 de juny i enguany el fil conductor serà “L’Economia Social i Solidària t’envolta” amb l’objectiu de mostrar la diversitat d’iniciatives que hi ha al territori
  • La Quinzena de l’ESS és l’altaveu de l’economia social i solidària a l’Alt i Baix Penedès, Anoia i Garraf
  • En aquesta cinquena edició és en la que més activitats s’han programat i que més municipis s’hi han sumat (17)

Aquest dimarts al matí ha tingut lloc al restaurant Cigró d’Or de Vilafranca del Penedès, la presentació de la cinquena edició de la Quinzena de l’Economia Social i Solidària (ESS), una iniciativa impulsada per Coopsetània, l’Ateneu Cooperatiu de la vegueria Penedès, que té per objectiu donar a conèixer aquesta altra manera de produir, consumir i viure centrada en el bé comú per sobre de l’interès individual i, al mateix temps, visibilitzar la diversitat d’iniciatives i entitats que en formen part arreu de les quatre comarques.

La Quinzena de l’ESS tindrà lloc del 2 al 16 de juny a diferents municipis de l’Alt i Baix Penedès, l’Anoia i el Garraf i comptarà amb més de trenta activitats diverses i adreçades a un públic heterogeni. El lema d’enguany “L’Economia Social i Solidària t’envolta” pretén visibilitzar la diversitat d’iniciatives relacionades amb l’ESS i d’àmbits ben diversos que hi ha arreu del nostre territori i que, en més d’una ocasió, passen desapercebudes per a la majoria de la població. I és que, només cal aturar-se a pensar un moment en el nostre dia a dia per adonar-nos que l’economia social i solidària ens envolta, la gaudim i la consumim, sovint sense acabar-ne de ser conscients. Davant aquesta constatació, la Quinzena es desplega per visualitzar-ho en tots i cadascun dels àmbits: de les cures, de l’alimentació i la gastronomia, de la salut i l’esport, dels subministraments d’energia neta, de la cultura, de la formació, la informació, la indústria, etc.

A l’Anoia, l’Alt i Baix Penedès i el Garraf hi ha centenars d’entitats i cooperatives de l’Economia Social i Solidària que centren la seva activitat en sectors diferents. Sovint hom no les identifica com a tal i és precisament aquí on enguany la Quinzena posa l’accent: en visibilitzar-les i ressaltar les particularitats de totes elles i que les singularitzen de qualsevol altra entitat o empresa ordinària.

Per poder tirar endavant la Quinzena, que és una de les iniciatives més destacades del calendari anual de l’ateneu cooperatiu, Coopsetània compta amb la col·laboració d’entitats i cooperatives d’arreu del territori. D’aquesta manera, en aquesta edició s’ha pogut crear la programació més nombrosa (42 activitats) i heterogènia fins ara, apostant per mostrar iniciatives de municipis d’arreu de la vegueria (es faran actes en 17 municipis diferents). Es tracta d’una programació diversa que va des d’actes pensats per a tots els públics i per gaudir en família, fins a d’altres de més específics i tècnics.

Un programa eclèctic
A la cinquena edició de la Quinzena de l’ESS hi tindran cabuda actes ben diversos, des de visites o passejades de la mà de cooperatives, fins a tastos de productes elaborats per entitats de l’economia social, passant per projeccions de documentals, presentacions de llibres, tallers, etc.

Entre la trentena d’actes que la configuren destaquen, activitats al voltant de la salut amb temàtiques com el feminisme, les cures, la promoció per una societat inclusiva, la gestió del temps o la salut mental. En aquest àmbit, el dia 7 de juny tindrà lloc a Santa Margarida i els Monjos una xerrada sobre salut mental, joves i món laboral. També hi ha un bon gruix d’activitats de caire cultural que abracen diversos temes, com la transició socioecològica amb l’estrena del documental “Alter Nativas” i posterior col·loqui amb els seus directors, Agustí Corominas i Juan del Rio, el dia 2 a l’edifici del Neàpolis de Vilanova i la Geltrú; el dia 10, a Copons, unint feminisme i memòria, l’artista Neus Solà presentarà l’exposició “Les dones i la força del treball” fruit de la seva residència al Centre de Cultura i Recerca Contemporània inLoft; també en l’àmbit del patrimoni material i immaterial, trobem la proposta de la Festa de la Mar de Calafell, en què l’Associació Patí Català, una de les entitats impulsores de la Comunalitat de Calafell, organitzarà diverses activitats de difusió del patrimoni marítim local.


Pel que fa al sector de l’alimentació destaquen dues activitats que prendran forma de presentació i tast, una que tindrà lloc el dia 14 de juny al restaurant El Cigró d’Or de Vilafranca del Penedès on Mas Albornà explicarà el projecte Mallart Xarcuters Artesans de relleu empresarial i inclusió social així com la seva campanya “Fem botifarra a l’exclusió”, tot acompanyat d’un tast d’embotit; l’altra, el dia 10 de juny a Sant Joan de Mediona, consistirà en la presentació d’un gelat ecològic de cervesa resultat d’una intercooperació de tres entitats (Ales Agullons, Bodevici i Bildi) fet expressament per a l’ocasió coincidint amb la Mostra de Cervesa Artesana de Mediona. Finalment, destaca en l’àmbit de l’esport la celebració el dia 4 de juny al camp de futbol de la Llacuna de la primera Copa Futbol Inclusiu Vegueria Penedès en la qual participaran equips de futbol inclusiu d’arreu de la vegueria. Quant al sector de l’energia hi haurà una formació telemàtica per posar a l’abast de la població aquelles nocions bàsiques per a constituir comunitats energètiques locals, una fórmula a l’alça per a recuperar la sobirania energètica a nivell territorial i local basada en la producció d’energies renovables.

Consulta tot el programa al següent enllaç


La imatge de la Quinzena
La gràfica de la Quinzena de l’Economia Social i Solidària ha anat a càrrec de la cooperativa de disseny Bildi. Partint de l’eslògan principal d’enguany, “L’economia social i solidària t’envolta”, la gràfica de la Quinzena pretén visualitzar i demostrar que l’ESS és present en tots i cadascun dels àmbits de les nostres vides, i per això, es construeix sobre un concepte principal: la diversitat.

Amb l’objectiu d’escenificar aquesta diversitat, Bildi ha convertit l’ESS en un objecte: un objecte multifuncional, que amb la mateixa forma pot agafar diferents funcionalitats i es pot utilitzar en nombrosos contextos. Un objecte que, alhora, pot ser un menjar, o una bombeta i donar llum, o un auricular que serveixi per a escoltar música.

L’objecte, representat amb una forma geomètrica senzilla com és el cercle punxegut, es repeteix en totes les aplicacions i es converteix en el protagonista de la gràfica. És a través del context, construït amb il·lustracions, que aquesta forma pren diferents significats.

Per a les Il·lustracions, s’empren formes senzilles del mateix color. Això, per una banda, permet adquirir un to més proper, més càlid i, per l’altra, ressaltar la identitat corporativa de Coopsetània. Aquestes il·lustracions funcionen combinades entre elles amb l’eslògan principal, o per separat amb eslògans més específics que fan referència als diversos àmbits de l’economia social i solidària com ara ““L’ESS té bon gust”, “L’ESS sona bé”, “L’ESS et dóna energia”, “L’ESS eet posa en forma”, “L’ESS et fa viure millor”.

Què és l’Economia Social i Solidària?
L’Economia Social i Solidària s’erigeix en un model alternatiu al capitalisme, centrat en les persones i el bé comú. És una altra manera d’entendre i concebre l’economia apostant per la sostenibilitat, per crear ocupació de qualitat i arrelada al territori, pels recursos compartits i mancomunats, per la suma d’aliances a través de la intercooperació de projectes i iniciatives.

L’ESS és una economia ecofeminista i transformadora. Agrupa tot un conjunt d’iniciatives socioeconòmiques, formals o informals que prioritzen la satisfacció de les necessitats de les persones per sobre del lucre i que actuen orientades per valors com l’equitat, la solidaritat, la democràcia, la participació, la inclusió i el compromís amb la comunitat.

El paraigua de l’Economia Social i Solidària és ampli. Agrupa cooperatives (en totes les seves tipologies: de treball, de serveis, de consum, de segon grau…), societats laborals, associacions i fundacions. També es consideren ESS les iniciatives comunitàries informals com els bancs de temps, les xarxes d’intercanvi, els grups de criança compartida, grups de consum agroecològic, moneda social, etc.

L’ESS és present en tots els processos, des de la producció fins al consum passant i en tots els àmbits i sectors de l’activitat econòmica: agricultura, pesca, restauració, cultura, finances, educació, salut, comunicació, habitatge…

0 Comments

Submit a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Subscriu-te al nostre butlletí

Rebràs les últimes novetats de Coopsetània

Avís legal

T'has subscrit correctament!