El Director General d’Economia Social, Tercer Sector i Cooperatives visita Coopsetània i entitats de l’ESS de la vegueria Penedès

ag. 2, 2023

Dimarts, 25 de juliol, el Director General d’Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives va visitar diverses entitats i projectes vinculats a l’economia social de la vegueria Penedès. La jornada, propiciada per Coopsetània, va dur-lo a ell i a diversos membres tant de l’equip tècnic de l’Ateneu com entitats promotores, a conèixer de primera mà Eixarcolant, el grup cooperatiu Àuria, l’ecosistema cooperatiu La Mallola i la Comunalitat de Calafell.

El primer projecte visitat va ser el col·lectiu Eixarcolant, una iniciativa amb seu a Jorba (Anoia) nascuda el 2016 i constituïda com a cooperativa l’any 2019 i que actualment compta amb 19 nuclis arreu del país i més de 1.300 socis i sòcies. Eixarcolant té per objectiu recuperar el patrimoni botànic i fomentar un model de producció, distribució, i consum d’aliments, i de desenvolupament socioeconòmic, més sostenible, ètic i just, emprant com a eina la recuperació de les espècies silvestres comestibles i les varietats agrícoles tradicionals. Per assolir aquestes fites treballen en diferents àmbits com la recerca, la dinamització territorial, la divulgació i formació, i l’assessorament per tal de fer possible que aquestes espècies i varietats es tornin a cultivar, comercialitzar i consumir, i que tot plegat es faci de forma sostenible i ètica. 

Encara a l’Anoia, la segona entitat que es va visitar va ser Àuria Grup, una de les empreses que amb més de 800 treballadors i treballadores és de les que més ocupació genera a tota la comarca de l’Anoia. Amb una història que es remunta a l’any 1972, Àuria està integrada per un conjunt d’entitats d’economia social que donen suport a les persones amb discapacitat intel·lectual, especials dificultats, risc d’exclusió o vulnerabilitat. El grup cooperatiu té per objectiu de garantir la
qualitat de vida, la participació social i la inserció laboral d’aquestes persones per aconseguir transformar la societat. En la visita a les instal·lacions de les instal·lacions d’Àuria Cooperativa de Sesoliveres va servir per revisar la situació actual d’Àuria Grup i les seves entitats, especialment, del Centre Especial de Treball d’Àuria Cooperativa a Sesoliveres i de la Fundació Privada Àuria, així com per desgranar els reptes de futur als quals s’enfronten. A més de compartir aquest espai de trobada, la visita a Àuria va servir per visitar la seu central d’Àuria Perfumes & Cosmetics, en la qual Àuria ha fet una inversió de més de 2 milions d’euros gràcies a la col·laboració del Departament d’Empresa i Treball, a través dels Projectes Singulars.

I de l’Anoia al Baix Penedès. La tercera parada de la ruta per projectes de l’economia social i solidària va ser al Vendrell, a la seu de La Mallola, un ecosistema cooperatiu del qual en formen part diferents entitats de la comarca i acompanyades per Coopsetània: l’associació de Músics del Baix Penedès, l’escola de música i cooperativa Contrapunt, el grup ecologista Geven i l’associació en conversió a cooperativa La Porta de Fusta, la cooperativa L’Aresta i la cooperativa d’iniciativa social Actua. La Mallola és un pol cooperatiu que des de la intercooperació i el suport mutu treballa per la transformació de la realitat social i ecològica del Baix Penedès.

El Director General va acabar la jornada visitant l’única comunalitat urbana que hi ha a la vegueria Penedès: la Comunalitat de Calafell “Entre la terra i el mar”.

0 Comments

Subscriu-te al nostre butlletí

Rebràs les últimes novetats de Coopsetània

Avís legal

T'has subscrit correctament!