Entitats promotores i participants de Coopsetània se citen en assemblea a la seu d’Àuria Cooperativa

oct. 24, 2023

Divendres, 20 d’octubre, va tenir lloc una nova assemblea de Coopsetània. Les instal·lacions centrals del grup cooperatiu Àuria, a Igualada, van acollir la trobada que va comptar amb una vintena de participants entre representants d’entitats promotores, participants i equip tècnic de l’ateneu cooperatiu. Aquesta és la segona i darrera assemblea de l’exercici i tenia com a objectiu fer balanç de les activitats dutes a terme per Coopsetània al llarg del curs 2022-2023 i avançar les grans línies del pla de treball que es volen impulsar l’any que ve.

Després d’una benvinguda a càrrec d’Albert Pinyol, gerent d‘Àuria Cooperativa i de la Fundació Privada Àuria, l’equip tècnic de Coopsetània va presentar les principals accions que s’han tirat endavant aquest exercici per poder desplegar els sis serveis que ofereix l’Ateneu. A la vegada, van aportar les dades dades d’impacte més rellevants relacionades amb alguns dels principals reptes que Coopsetània s’havia fixat per aquest 2023-2024.

Els principals reptes assolits

Així doncs, pel pel que fa al repte de fer créixer la cultura de l’ESS a la vegueria Penedès es va destacar la celebració de la Quinzena de l’Economia Social i Solidària que el mes de juny va servir per programar més de 40 activitats diverses en 15 municipis diferents i que va comptar amb la participació de més de 2.400 assistents. Quant al repte d’aliniar l’Ateneu amb amb la resta de programes impulsats per la Direcció General d’Economia Social, el Tercer Sector i les Cooperatives, es va assenyalar la celebració d’una Taula Territorial de coordinació dels programes Ateneu Cooperatiu, Ocell de Foc i Comunalitats amb l’assistència d’una trentena de participants. El tercer repte per al 22-23 fa referència a consolidar el nou àmbit territorial d’actuació de Coopsetània, un objectiu que s’està assolint gràcies, en bona part, a activar noves relacionas amb entitats i administracions que han permès equilibrar de manera més equitativa les actuacions contemplades al pla de treball.

Durant l’assemblea es va fer una dinàmica per incorporar temes d’interès al pla de treball per al curs 2023-2024.

Una de les altres fites que l’Ateneu cooperatiu s’havia fixat per aquest curs era incidir en l’economia mercantil per tal de situar l’ESS en el centre del debat, reflexió i negoci d’aquest altre model econòmic. En aquest sentit, s’ha proveït de casos de Bones Pràctiques de l’ESS diferents programes d’emprenedoria i promoció econòmica d’administracions del territori i s’ha treballat perquè les 3es Jornades d’Economia del Garraf i l’Alt Penedès, que se celebraran aquest mes de novembre, se centrin en l’economia social i el cooperativisme. Presentar l’ESS com una opció de futur per als joves també forma part dels reptes a assolir aquest exercici, és per això que a la primavera es va organitzar el cicle ‘JOvESS: Fem economia social i solidària’, juntament amb el Servei de Joventut de l’Ajuntament de Vilafranca i que s’han realitzat també 19 tallers sobre ESS i cooperativisme en diferents centres de la vegueria Penedès que ofereixen cicles formatius.

Aquestes setmanes Coopsetània està tirant endavant la tercera edició del Desnormalitza’t. Aquesta iniciativa serveix per assolir l’objectiu de generar opinió i coneixement a l’entorn de l’ESS. Sota el lema “Mengem o se’ns mengen?” enguany el cicle de debat i reflexió pretén generar espais disruptius i transformadors d’opinió al voltant de la indústria alimentària. També és un repte generar eines i recursos adreçats a cobrir les necessitats de les entitats que formen part de l’economia social, així com les administracions públiques. Justament, per promoure la consolidació d’iniciatives cooperatives, el cicle Consolida’t ha crescut aquest curs amb més sessions, mentre que per a l’administració pública es va convocar una Taula Territorial per la Compra Pública Responsable en la qual hi van assistir més de 40 representants d’ens municipals, comarcals i supracomarcals del Penedès.

Un dels objectius finals de Coopsetània és generar ocupació, promoure la creació de cooperatives i d’iniciatives d’intercooperació. En aquest sentit, fins a 30 de setembre s’han acompanyat 70 projectes i s’han constituït 10 entitats entre cooperatives i associacions. Respecte a la promoció de la intercooperació, s’han acompanyat diversos processos i s’ha impulsat la celebració de la Taula Territorial per la Intercooperació Cultural, que va tenir lloc el 21 d’octubre al Vendrell.

Nous eixos de treball

La segona part de l’assembla va servir per concretar i definir amb més detall el pla de treball que Coopsetània haurà de desplegar entre el novembre de 2023 i l’octubre de 2024. Totes les assistents van poder valorar, opinar i fer les aportacions de temes i actuacions que centraran el curs vinent.

Finalment, després de tancar el bloc de precs i preguntes, Montse Rodríguez, d’Àuria Cooperativa va explicar les principals línies de treball d’aquest grup cooperatiu multisectorial de l’Anoia que treballa per garantir autonomia, qualitat de vida i igualtat d’oportunitats a les persones amb especials dificultats, risc d’exclusió social o vulnerabilitat i que ocupa més de 800 persones. En acabar, totes les assistents van poder gaudir d’una visita guiada per les instal·lacions del Centre Especial de Treball d’Àuria.

Foto de grup de les assistents a la segona assemblea de Coopsetània del curs 2022-2023.

0 Comments

Subscriu-te al nostre butlletí

Rebràs les últimes novetats de Coopsetània

Avís legal

T'has subscrit correctament!