El Garbell, la primera cooperativa dedicada a posar la intel·ligència artificial al servei de les persones i entitats

març 5, 2024

Fa encara no sis mesos, a l’octubre de 2023, naixia El Garbell, una cooperativa de treball impulsada per Noa Ramon i Gerard Farrès. Amb seu a Igualada, la raó de ser d’aquesta nova entitat acompanyada per Coopsetània, és posar la intel·ligència artificial al servei de les persones i les entitats: “Oferim serveis de formació i consultoria en eines d’intel·ligència artificial generativa a administracions públiques i empreses. Acompanyem i formem per saber-les utilitzar, perquè són eines molt transversals que obren un gran ventall de possibilitats, però que cal aprendre-les a fer servir i conèixer tots els riscos i consideracions”, anuncia el Gerard.

El Garbell és, per ara, l’única cooperativa del país que es dedica a la IA. Actualment, a banda de les formacions, estan centrats en tres grans projectes: crear un repositori on line de materials formatius en intel·ligència artificial generativa en català, desenvolupar una APP per desenvolupar processos industrials amb tecnologia Lean i IA per tal d’ajudar a la governança interna de les entitats i, finalment, crear un xat bot en català per poder-lo comercialitzar. Per tirar endavant els dos primers compten amb el suport del programa BruxIT, d’emprenedoria digital i d’innovació tecnològica en el cooperativisme impulsat pel programa d’Economia Social, Tercer Sector i Cooperatives del Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya.

Emprendre en format cooperatiu

Per emprendre i constituir-se com a cooperativa en Gerard i la Noa van comptar amb l’assessorament de Coopsetània: “Ens va ser realment útil tenir l’Ateneu Cooperatiu perquè ens va acompanyar des d’un bon principi i durat tot el procés. Fins i tot ara, que ja som cooperativa, el sentim molt a prop. El nostre tècnic de referència sempre ens envia tota la informació de formacions, activitats, subvencions que creu que ens poden interessar”, comenten.

Aquests dos joves anoiencs van tenir clar des d’un bon principi que si tiraven endavant el projecte seria en format cooperatiu “perquè és el model que més còmodes ens sentíem i el que més ens agradava”, diuen. Són conscients que encara són molt poques les entitats de l’economia social i solidària que es dediquen a l’àmbit tecnològic i reivindiquen els principis cooperatius en aquest sector: “Des d’El Garbell ens proposem atacar la bretxa digital i avançar cap a la inclusió en l’àmbit tecnològic. Hi ha un munt d’eines que poden facilitar la feina i el dia a dia de moltes persones. No hem de veure la IA com una amenaça, sinó com una eina que fa les persones més creatives. El que nosaltres fem és centrar-nos en les persones”, conclouen.

La idea d’emprendre i crear El Garbell va néixer de la mà d’en Gerard. Des de molt petit s’ha sentit atret per la informàtica i, tot i no ser-ho de formació, fa uns anys va treballar a la República Txeca com a informàtic. És llicenciat en Ciències Polítiques i durant anys ha treballat com a tècnic en departaments de joventut de l’administració local. A finals del 2022 una aturada laboral de dos mesos entre contracte i contracte al Consell Comarcal de l’Anoia van fer-lo endinsar en la IA: “Al novembre de 2022 el ChatGPT es va donar a conèixer entre el gran públic i com que jo vaig haver d’estar un parell de mesos a casa esperant tornar a la feina, em vaig dedicar a trastejar amb aquestes eines. Vaig trobar-hi diferents usos que podien ajudar-me a fer la feina més ràpidament i de manera més eficient i quan em vaig reincorporar vaig fer alguna formació als companys i companyes per ensenyar-los com la intel·ligència artificial podia ajudar-los, per exemple, a fer memòries o redactar projectes”.

Les formacions que va començar a fer en Gerard als companys de feina els van ser tan útils que va començar a córrer la veu. Això, junt amb el que ell gaudia fent-les, va ser el detonant per decidir emprendre: “Jo tenia el coneixement tècnic, però no sabia com gestionar un projecte empresarial, per això li vaig demanar a la Noa si volia tirar endavant el projecte amb mi”, explica. La Noa Ramon, que és llicenciada en Administració i Direcció d’Empreses i en Màrqueting, no ho va dubtar: “El Chat GPT l’havia tocat una mica a la feina, però no el coneixia gaire. Tot i això, quan en Gerard em va proposar fer la cooperativa, ho vaig tenir clar. Crec que formem un bon tàndem!”, comenta.

Es diuen El Garbell perquè, com l’eina agrícola, volen ajudar a separar el gra de la palla: “En tot el que envolta la intel·ligència artificial hi ha molt soroll, nosaltres volem ajudar a mostrar totes les possibilitats que ens brinda i a explicar quines consideracions cal tenir en compte”, conclouen.

0 Comments

Subscriu-te al nostre butlletí

Rebràs les últimes novetats de Coopsetània

Avís legal

T'has subscrit correctament!