Tanuki Comics, la primera llibreria cooperativa especialitzada en manga de la vegueria Penedès

abr. 2, 2024

Fer de l’afició, ofici. Això és el que han fet Marc Osuna, Blanca José i Sofia Aldeco, tres joves que el desembre de 2022 van obrir, al centre de Sitges, Tanuki Còmics, una llibreria cooperativa especialitzada en manga i en venda de productes de marxandatge de diferents sagues de còmics japonesos . Tanuki és, alhora, l’única llibreria, com a tal, que hi ha en aquesta vila garrafenca, ja que, fa anys que l’última que quedava va abaixar la persiana i des d’aleshores només es poden adquirir llibres en alguns quioscos.

Aquests tres sitgetans compartien afició pel manga i a l’estiu del 2022 es van plantejar obrir un establiment al seu poble: “Ens agrada molt aquesta cultura i no hi havia res similar a Sitges ni al voltant. Com que la vila té potencial per acollir aquest tipus de comerç vam decidir emprendre”, comenta en Marc. Expliquen que van adreçar-se a Nivell 10, el centre d’iniciatives econòmiques de l’Ajuntament de Sitges, i allà els van plantejar la possibilitat de fer-se cooperativa: “Al principi no teníem clar quin model prendre, tots tres mantenim les nostres feines i no sabíem què ens podia funcionar millor. Des de Nivell 10 ens van derivar a Coopsetània i de seguida vam veure que el format cooperatiu era el que més ens encaixava perquè és molt flexible, cadascú aporta el que sap fer. Som un equip, tots tenim les mateixes responsabilitats i beneficis al final”. D’aquesta manera, i amb l’acompanyament de l’Ateneu Cooperatiu, a finals d’any es van constituir en cooperativa de treball i al desembre van obrir l’establiment, situat al carrer d’Àngel Vidal de Sitges.

Tots tres tenen la seva feina fora de Tanuki, però comparteixen aquest projecte i es van combinant l’horari per tenir la llibreria sempre oberta. Després d’un any i mig funcionant, la valoració que fan és molt positiva: “El primer any ha estat de prova-error, ens ha servit per situar-nos, veure què funcionava i què no, per conèixer una mica els hàbits de la nostra clientela”, indica la Sofia. Tenir l’establiment a una de les ciutats més turístiques del país ajuda, segons comenten, a tenir bona afluència de públic: “Pel Festival de Cinema de Terror tothom ens deia que ens preparéssim, que treballaríem molt. Nosaltres teníem les nostres reserves, ja que el manga no té gaire espai dins del festival, però ens va sorprendre molt positivament la gent que vam tenir aquells dies. També ens trobem que entra gent i compra algun producte de marxandatge d’alguna sèrie manga i se l’endú per regalar com a souvenir o com a record de la seva estada a Sitges”, manifesta la Blanca.

Tanuki Comics és la primera llibreria cooperativa especialitzada en manga de la vegueria Penedès. D’establiments d’aquest tipus n’hi ha algun altre al nostre territori, però cap en format cooperatiu. El fet de focalitzar la seva activitat en un àmbit tan concret fa que hi hagi clientela d’arreu: “Hi ha tot un circuit, tenim clients que venen cada quinze dies expressament d’Igualada per comprar alguna novetat”, comenta en Marc. Pel que fa a la venda on line, actualment estan ultimant una pàgina web que els permetrà, abans de l’estiu, poder fer vendes per Internet .

Una tendència a l’alça

El manga viu des de fa anys en un creixement continu. El fet d’obrir Tanuki ha fet que molts sitgetans i sitgetanes s’apropin a aquest gènere, independentment de l’edat: “En ser en format còmic hi ha qui pensa que el manga és per a la canalla o per a adolescents, però la realitat és que hi ha més publicacions per a adults que per a nens i nenes. El manga té un punt que t’atrapa i t’enganxa”, diu la Sofía.

0 Comments

Subscriu-te al nostre butlletí

Rebràs les últimes novetats de Coopsetània

Avís legal

T'has subscrit correctament!