La VI Quinzena de l’ESS clou amb èxit de participació

juny 10, 2024

La sisena edició de la Quinzena de l’Economia Social i Solidària, que ha tingut lloc entre el 25 de maig i el 8 de juny a diferents municipis i nuclis de les comarques que formen part de la vegueria Penedès, es va consolidant com a moment de l’any en què les mateixes entitats de l’ESS del territori organitzen i programen activitats durant quinze dies. Mostra d’això és que s’ha registrat un bon índex de participació en la major part de les quaranta activitats programades per més d’una trentena d’entitats en les quatre comarques que configuren la vegueria.

Sota el lema “L’ESS t’envolta” Coopsetània ha volgut reivindicar, una vegada més, la diversitat i heterogeneïtat de tota mena d’iniciatives de l’àmbit de l’economia social i transformadora arreu del territori penedesenc. Una presència en pràcticament tots els sectors i que permet a hom abastir-se en el seu dia a dia. En aquesta edició també destaquem la part d’enxarxament i de relació de les entitats a través de les seves activitats, és una molt bona manera per conèixer l’expertesa de cada entitat i un bon canal per fer-se conèixer a nous públics.

La Quinzena ha comptat amb un programa ampli i variat que ha inclòs des d’activitats formatives adreçades entitats o a un públic específic (taller sobre eines de comercialització, per exemple), d’altres de més divulgatives (fòrum obert sobre cures, xerrada sobre habitatge cooperatiu o sobre intel·ligència artificial, exposició sobre gestió de l’aigua, taller sobre sexualitat, etc.), unes de descoberta de patrimoni cultural i natural (sortida per recollir herbes i plantes fer per ratafia, visites a l’ecomuseu Destil·leria Casa de Mar…), activitats pensades per donar a conèixer projectes (caminada entre vinyes i tast dels vins del projecte Coop-era, jornada de portes obertes a La Gatera), actes familiars (representacions d’espectacles, tallers de ioga en família, de taitxí…), iniciatives reivindicatives, esportives, solidàries, etc.

Primera edició de La Masovera

El tret de sortida de la Quinzena va tenir lloc el 25 de maig amb La Masovera. Per primera vegada Coopsetània organitzava un mercat de productes d’entitats de l’Economia Social i Solidària per reivindicar i mostrar, novament, aquesta heterogeneïtat de l’ecosistema cooperatiu. La iniciativa va tenir lloc a Vilafranca del Penedès, coincidint amb el mercat setmanal i en un espai a tocar: les places de l’Oli i Vall del Castell.

La Masovera es va concebre com un mercat de productes, per tant, comptava amb un espai on una vintena d’entitats d’arreu de les comarques de l’Alt i Baix Penedès, Anoia i Garraf van exposar i vendre els productes que elaboren. A més, la proposta es va complementar amb un espai de degustació, un altre de tallers i demostracions i un escenari en el qual al llarg del matí hi van tenir lloc diferents actuacions musicals. Just davant de l’escenari es va situar un espai de trobada presidit per un mapa de grans dimensions en el qual els visitants podien veure i localitzar més de 120 entitats de l’ESS que ofereixen tota mena de productes i/o serveis. Aquest mapa XXL és una adaptació del Mapa de l’ESS que ha elaborat Coopsetània i que també es va presentar i començar a distribuïr -en format de butxaca- coincidint amb La Masovera.

Es tracta d’un Mapa que presenta, mostra i visibilitza aquesta presència d’entitats que produeixen i ofereixen béns o serveis des de l’àmbit de l’economia social i solidària a la vegueria Penedès i té per objectiu esdevenir una eina útil i imprescindible per a totes aquelles -persones, entitats i administracions- que vulguin consumir o adquirir serveis de manera responsable i conscient. Alhora, el Mapa és un suport físic al Cercador de l’ESS, una eina virtual que Coopsetània ha desenvolupat i que serà presentat a primers de juliol.

La Masovera va aconseguir copar d’activitat i gent les places de l’Oli i Vall del Castell de Vilafranca. Al llarg de tot el matí i fins passades les dues del migdia van ser centenars les persones que van gaudir-la, van passejar per l’espai de mercat, van poder conèixer i comprar els productes que van voler, van descobrir desenes de projectes, van gaudir de les actuacions musicals d’un trio de corda de l’orquestra Camerata Penedès i del combo de joves Dark Shadows de l’escola de música Contrapunt, van participar en tallers i van provar i tastar desenes de propostes gastronòmiques i regar-les amb vins, cerveses i kombutxes elaborades per algunes de les entitats participants.

El teixit de l’ESS, vital

Tant per tirar endavant la Quinzena, com La Masovera ha estat imprescindible el paper de les entitats que formen part de l’economia social i solidària al territori. Moltes han estat les que s’han sumat a la Quinzena programant activitats, assistint directament a La Masovera o fent-ne difusió des dels seus canals.

La Quinzena en imatges

0 Comments

Subscriu-te al nostre butlletí

Rebràs les últimes novetats de Coopsetània

Avís legal

T'has subscrit correctament!