La Taula Territorial ‘L’oportunitat de licitar’ dona a conèixer i promou la licitació pública entre les empreses i organitzacions de l’ESS del territori

jul. 9, 2024

Divendres, 5 de juliol, el centre cívic l’Estació del Vendrell va acollir la celebració de la Taula Territorial ‘L’oportunitat de licitar’, que Coopsetània va organitzar per donar a conèixer i promoure la licitació pública entre les empreses i organitzacions de l’Economia Social i Solidària del territori. I és que, la contractació pública és un dels procediments habituals que fan servir les administracions en la provisió de serveis públics, a Catalunya suposen un 30 % del PIB, per la qual cosa esdevé un recurs a tenir en compte per les entitats de l’ESS.

De fet, són moltes les empreses i organitzacions de l’Economia Social i Solidària que es presenten a les licitacions públiques competint amb altres empreses mercantils en un mercat ampli i complex. Amb tot, i malgrat aquesta complexitat, la conjuntura cada vegada és més favorable per les entitats de l’ESS, raó per la qual des de l’Ateneu Cooperatiu de l’Alt Penedès, Anoia, Baix Penedès i Garraf s’ha propiciat aquest espai per oferir informació per aquells que no han participat mai en cap procés de licitació i, al mateix temps, per apropar i conèixer l’experiència d’altres cooperatives i entitats que sí que ho han fet.

De la teoria a la pràctica

A la Taula Territorial hi van assistir més de trenta entitats que van poder gaudir de la ponència ‘Les licitacions públiques: claus per licitar i oportunitats de mercat’, a càrrec de Laura Rafecas, de Facto. Tot seguit, va ser el torn de conèixer l’experiència de diverses cooperatives que han participat en processos de licitació pública de diferent naturalesa. Des de l’Ateneu es va voler visibilitzar una experiència de cadascuna de les quatre comarques, d’àmbits diferents i de contractació pública de diferent naturalesa. Així, en aquesta part de la jornada es va comptar amb Gerard Farrés, de la cooperativa igualadina El Garbell: Formació i Consultoria, que va parlar d’un exemple de contracte menor per oferir unes formacions d’Iniciació al Chat GPT aplicat a l’empresa i que els va adjudicar el servei de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Castelldefels; amb Anna Boix i Jordi Sala, de la cooperativa Parpalina, de Vilanova i la Geltrú, guanyadora d’una licitació pel contracte de servei de personal escenotècnic dels equipaments escènics de Vilanova i la Geltrú; amb Judith Barros de la Contrapunt cooperativa de músics, del Vendrell, la qual va parlar de com van accedir a la gestió de l’Escola Municipal de Música de les Franqueses del Vallès a través d’un procés de licitació pública per un contracte de concessió de serveis; i, finalment, la darrera experiència en contractació pública la va aportar ser Agustí Farell, de Nou Verd, cooperativa del grup cooperatiu d’inserció laboral Entrem de Vilafranca del Penedès, que va aportar l’exemple de contracte reservat que la seva entitat té per oferir el Servei de manteniment i neteja de l’espai verd urbà de Vilafranca del Penedès.

El tercer bloc de la Taula Territorial es va centrar a presentar els resultats de la’ Diagnosi sobre la relació que tenim les empreses i entitats de l’ESS del territori amb les licitacions públiques’. La prospecció, feta a les 42 entitats participants a la Taula, va posar de manifest que el 57,1% d’elles no s’ha presentat mai en cap licitació pública, mentre el 43% que sí que han licitat, un 37,5% ho han fet entre 1 i 2 vegades, seguides d’un 18,8% que ho han fet entre 5 i 6 vegades i un altre 18,8% entre 7 i 8 vegades. Pel que fa al tipus de contracte pel qual han licitat, 16 de les 42 entitats indica haver-ho fet per contractes de serveis,

Finalment, la jornada es va cloure amb la presentació del Cercador de productes i serveis de l’ESS a les comarques de l’Alt Penedès, Anoia, Baix Penedès i Garraf, una nova eina impulsada per Coopsetània per promoure la compra pública responsable i que permet descobrir, localitzar i contactar amb 120 entitats de l’ESS d’aquestes quatre comarques que ofereixen productes o serveis. I permet fer-ho, a diferència de la majoria d’aplicatius d’aquest àmbit, cercant directament els productes que es requereixen adquirir.

0 Comments

Subscriu-te al nostre butlletí

Rebràs les últimes novetats de Coopsetània

Avís legal

T'has subscrit correctament!