Servei de mapatge i diagnosi
La Identificació d’inicitatives és clau per poder consolidar el coneixement de la realitat de l’economia social i solidària i el cooperativisme a les quatre comarques. Així doncs, estem en una recerca contínua d’entitats al nostre territori amb un doble objectiu, per una banda, prendre el pols de l’economia social a l’Anoia, Alt Penedès, Baix Penedès i Garraf tot elaborant un diagnòstic qualitatiu, i per l’altra, recollir totes aquestes iniciatives per fer visible la seva situació en un mapa web.
També duem a terme entrevistes qualitatives per tal d’identificar Bones Pràctiques de les entitats i recollir-les totes al mapa nacional de Pam a Pam.
Servei de Divulgació, Sensibilització i Generació de Coneixement
Una de les tasques principals de l’Ateneu és donar a conèixer l’economia social i solildària i els models cooeperatius. Per aquest motiu, organitzem i participem en jornades, activitats, i tallers per donar a conèixer l’economia social i els models d’empresa cooperativa. També realitzem tallers a joves estudiants de de batxillerat i cicles formatius de formació professional, així com al equips docents. Ens adaptem a les necessitats i inquietuds de cada centre educatiu i oferim:
- Taller d’aproximació al model cooperatiu
- Creativitat i innovació
- Tallers de consum conscient
- Visites a cooperatives del territori (RutESS.)
- Cooperatives d’alumnes
- Acompanyament al professorat
Treballem per fer arribar a la població que s’està incorporant o està a les portes del mercat laboral, l’opció fer-ho a través del cooperativisme i l’economia social. També per a promoure un model de pensament, de consum i relacional responsable, crític i conscient amb la societat que habitem.
Servei de Formació per a la promoció, creació i consolidació de cooperatives i projectes de l’economia social i solidària
Comptem amb una àmplia oferta formativa per ajudar a millorar el funcionament i fer créixer projectes acompanyats. Aquestes formacions s’adapten a les necessitats i a la fase en què es troben (inicial, avançada, consolidació, etc.).
Algunes de les propostes formatives que oferim són:
- Taller d’aproximació al model cooperatiu.
- Itinerari Creem cooperatives, creem alternatives.
- Formacions especialitzades de consolidació d
- Simulació d’un projecte cooperatiu.
- Acompanyament al professionals.
- Jornades temàtiques d’interès.
També ens adrecem a:
- Cooperatives i Associacions. Les associacions són projectes col·lectius, entitats de l’Economia Social i desde Coopsetània oferim acompanyament i formació adaptada.
També les associacions en alguns casos poden ser el punt de partida del que després pot esdevenir un projecte cooperatiu.
- Empreses properes al tancament (relleu cooperatiu.) Des de l’Ateneu acompanyem aquells casos de tancament d’empreses en què els treballadors i les treballadores volen donar continuïtat treballant i prenen el relleu en forma de cooperativa.
La cooperativa és la forma jurídica que millor permet empoderar-les i apropiar-se de la feina, tot donant continuïtat als llocs de treball i a l’activitat que fins al moment ha estat viable.
- Gestories. Oferim formacions a gestories perquè puguin actualitzar els seus coneixements i resoldre dubtes sobre la gestió de les entitats de l’economia social i solidària.
Alhora posem a l’abast la possibilitat de cursar un itinerari per aconseguir el segell “Aquí assessorem l’Economia social”, un distintiu que reconeix els prescriptors que, a través de l’Ateneu Cooperatiu, estan realitzant formació contínua sobre economia social i cooperativa i es comprometen a promoure el model cooperatiu.
- Administracions públiques. Per tal d’introduir l’economia social i solidària als municipis, treballem conjuntament amb les administracions públiques locals i comarcals. Ho fem de manera transversal i sovint amb diferents departaments. Compartim tots els recursos que tenim al nostre abast i oferim formacions específiques en economia social adreçades a tècniques i tècnics de totes aquestes administracions.
Servei d'Acompanyament per la creació i consolidació de cooperatives i projectes de l'ESS
Coopsetània disposa d’un servei d’acompanyament gratuït, integral i continu, per a tots els projectes d’emprenedoria social que vulguin esdevenir cooperativa o alguna altra forma jurídica emmarcada dins l’economia social.
L’equip tècnic de Coopsetània realitza un itinerari d’acompanyament adaptat a cada projecte, segons el moment en què es troba (creació, consolidació, transformació) o quins aspectes ha de treballar primer. El primer que es fa des del Servei d’Acompanyament és conèixer l’equip impulsor de la iniciativa, estudiar la idea i la manera com aquesta encaixa dins l’ESS. Posteriorment s’analitza la viabilitat econòmica i l’estructura jurídica, fins que, finalment, es formalitza la constitució.
Servei de Facilitació de la Intercooperació, treball en xarxa i dinamització territorial
El servei de facilitació de la intercooperació ofereix la capacitat de conèixer i enxarxar entitats i projectes del mateix sector i/o àmbit territorial per tal de construir noves iniciatives reals i sòlides.
Alguns dels sectors identificats són l’agricula, el cultural, el sector de migracions, inserció, transició energètica i activitat tèxtil. La voluntat de l’ateneu és treballar en la consolidaió de xarxes territorials i poder potenciar les diverses iniciatives que existeixen.
Oferim la possibilitat de conèixer i enxarxar entitats del mateix sector, acompanyament especialitzat i formacions específiques.