Cooperatives, administració i entitats participen a la Taula Territorial de l’Economia Social per traçar noves propostes d’actuació

abr. 1, 2019

La Taula Territorial és l’eina a través de les quals tots els agents implicats en l’economia social del territori debaten i decideixen sobre les accions a desenvolupar per l’Ateneu

Divendres va tenir lloc, al Casal d’Entitats de Sant Sadurní d’Anoia, la quarta Taula Territorial de l’Economia Social i Solidària de l’Alt Penedès i Garraf, en la qual hi van participar una quinzena d’assistents entre representats de cooperatives, d’administracions publiques i d’entitats.

L’objectiu de la Taula Territorial és esdevenir el principal espai de trobada dels agents implicats en l’economia social i solidària per tal d’analitzar i diagnosticar la situació de l’ESS i, a la vegada, traçar de forma consensuada i transversal propostes d’actuació per a Coopsetània, l’Ateneu Cooperatiu de l’Alt Penedès i Garraf. I és que, l’Ateneu és la referència al territori en l’àmbit de l’economia social i solidària, per això esdevenen essencials les Taules Territorials, ja que són l’eina a través de les quals tots els agents implicats poden debatre i decidir sobre el seu funcionament i traçar plegats un full de ruta sobre les actuacions a desenvolupar.

La Taula Territorial va començar després d’un esmorzar cooperatiu al mateix Casal d’Entitats i d’una presentació sobre la tasca duta a terme en el primer any d’activitat i els reptes que es volen assolir enguany. Tot seguit, els assistents van debatre durant dues hores sobre tres eixos: la relació entre Coopsetània i les administracions, la intercooperació i, finalment, sobre com comunicar les accions que es duen a terme des de l’Ateneu per tal d’eixamplar el coneixement que la ciutadania té sobre ell i l’ESS.

Pel que fa al primer punt (relació amb les diferents administracions públiques), es va coincidir amb què s’impulsen polítiques o línies de treball per difondre l’economia social des de diverses institucions, administracions i departaments. Per això,  i des d’una dimensió més política, es creu que l’aposta hauria de passar per treballar amb una visió àmplia, transversal i multidimensional, apostant per la col·laboració entre les diferents administracions per tal d’integrar les diverses polítiques que impulsen. Un darrer aspecte que es va apuntar per apropar l’Ateneu a les administracions va ser fixar-se sempre amb la demanda per tal d’adaptar els serveis que es poden oferir.

En el capítol d’Intercooperació es va insistir en la importància de treballar en xarxa com a generador d’oportunitats i  una de les possibilitats que es van anotar per aconseguir-ho va ser la generació d’espais de trobada perquè les diferents cooperatives del territori es coneguin i puguin teixir estratègies conjuntes.

El darrer punt de la Taula Territorial va girar al voltant de la recerca d’estratègies per millorar la comunicació de l’Ateneu (com aconseguir més participants en les activitats que s’organitzen, com despertar l’interès del públic per l’economia social, etc.). En aquest aspecte, es va considerar que cal prioritzar les accions adreçades a l’àmbit de la divulgació més que de la formació. En accions concretes això es va traduir, per una banda,  en apostar per fer xerrades i activitats sobre ESS als centres escolars de primària i secundària i, per l’altra, en explicar el cooperativisme i l’ESS a partir de casos concrets i tangibles per tothom. L’objectiu que es va fixar va ser difondre missatges generalistes sobre el bé comú que aporta l’ESS (llocs de feina, sostenibilitat, democràcia, etc.).

Què són els Ateneus Cooperatius?

Coopsetània és l’Ateneu Cooperatiu de l’Alt Penedès i Garraf. Va néixer fa dos anys  en el marc del programa i forma part de la Xarxa d’Ateneus Cooperatius de Catalunya,  formada per 14 ateneus i promoguda pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya. La raó de ser d’aquests ateneus és esdevenir una eina de foment, promoció i consolidació de l’economia social i solidària en cada territori, per avançar col·lectivament cap a una societat més justa i cohesionada.

La creació de tots aquests Ateneus l’ha impulsada i finançada la Generalitat, però es desplega per tot el país a partir d’agents locals, és a dir, entitats de l’economia social que actuen com a grup motor i que busquen alhora el suport i la complicitat d’entitats públiques i privades de la zona. En el cas de Coopsetània, l’han impulsat les cooperatives Actua, Facto Assessors, Entrem-hi, La Fura i Nou Verd.

0 Comments

Submit a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Subscriu-te al nostre butlletí

Rebràs les últimes novetats de Coopsetània

Avís legal

T'has subscrit correctament!