Neix la Xarxa de Custòdia Agrària del Baix Penedès, una iniciativa acompanyada per Coopsetània

des. 2, 2022

Després de gairebé dos anys de feina, dimarts es va presentar al Vendrell la Xarxa de Custòdia Agrària del Baix Penedès, una iniciativa promoguda pel Geven amb l’objectiu d’impulsar i promoure la conservació i millora del patrimoni natural i cultural, dels ambients agraris del Baix Penedès. Coopsetània ha acompanyat l’entitat ecologista en tot el procés de redacció del projecte, assessorament i recerca de finançament. Ambdues entitats formen part de la Mallola, l’ecosistema cooperatiu del Baix Penedès.

La Xarxa de Custòdia Agrària del Baix Penedès es basa en acords entre el Geven i productors, propietaris i agents públics i privats perquè aquests els permetin custodiar un territori o espai concret i així poder conservar el medi ambient i els seus valors naturals, socials, culturals i paisatgístics. “El projecte té dos vessants, per una banda, ens permet fer actuacions de conservació de flora, fauna i hàbitat en finques públiques i privades i, per l’altra, serveix per fer educació i divulgació mediambiental”, explicava Ricardo Collado, del Geven.

Cinc acords
Ara per ara s’han tirat endavant ja cinc acords de custòdia a la comarca, per la qual cosa es parla ja de xarxa. Al celler Can Marlès (el Montmell) s’ha actuat a la Font Xica per preservar la fauna, com la salamandra, que hi habita; al celler Un Sol Cel (Albinyana) s’hi han instal·lat caixes niu per a òlibes i petits ocells; a les Madrigueres fa temps que el Geven hi impulsa diverses accions; i a Sant Jaume dels Domenys s’ha actuat en dues basses, una als Lloberts i una altra al Papiolet. A més, ben aviat començarà a treballar amb altres productors com Cal Camat (el Vendrell) i Sicus (Bonastre).

Per donar visibilitat a la Xarxa de Custòdia s’ha elaborat una melmelada de gavarrera amb romaní. Les fruites per fer-la han estat recol·lectades del voltant de les vinyes de Can Marlès i l’encarregat d’elaborar-la ha estat l’obrador Verol. Els diners que s’obtinguin amb la seva venda es revertiran en el projecte.

La Xarxa de Custòdia Agrària del Baix Penedès es presentarà al públic el dia 16 de desembre a la tarda a l’Arcada Espai Obert del Vendrell.

0 Comments

Submit a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Subscriu-te al nostre butlletí

Rebràs les últimes novetats de Coopsetània

Avís legal

T'has subscrit correctament!