Coopsetània ha facilitat la creació de 42 nous llocs de feina el 2022 a la vegueria Penedès

abr. 6, 2023

L’any passat Coopsetània, l’Ateneu Cooperatiu de l’Alt i Baix Penedès, Anoia i Garraf va propiciar la creació de 42 llocs de treball en entitats de l’economia social i solidària (ESS) del territori. Al mateix temps, va acompanyar 89 iniciatives d’emprenedoria que tenen per objectiu constituir-se en cooperativa o alguna altra forma jurídica sota el paraigua de l’ESS; de totes aquestes, 4 es van acabar materialitzant i constituint com a cooperativa i moltes altres ja ho han fet o preveuen fer-ho aquest 2023, ja que, el procés d’acompanyament a la constitució és llarg i acostuma a dilatar-se més d’un any.

Si aquestes dades s’analitzen per comarques, d’aquests 89 acompanyaments, 33 es van fer a l’Alt Penedès, 19 al Baix Penedès, 18 al Garraf i 19 a l’Anoia. La tipologia de projectes acompanyats ha estat diversa, des d’iniciatives al voltant de l’agricultura ecològica, passant per l’àmbit de les cures, els serveis professionals especialitzats, restauració, comerç, dinamització cultural i, fins i tot, un projecte industrial.

Per aconseguir fomentar la creació de cooperatives, Coopsetània ofereix diferents serveis que van des de la difusió de l’economia social i solidària a partir d’activitats destinades al gran públic o a perfils molt més concrets (joves, emprenedores, etc.), fins a sessions d’acompanyament personalitzat a col·lectius que volen autoocupar-se a partir de la fórmula cooperativa, passant per formacions específiques adreçades a perfils concrets (estudiants, gestories, treballadores de cooperatives…), o desenvolupant accions per facilitar la coneixença i promoció de la intercooperació entre cooperatives i entitats de l’ESS de la vegueria Penedès.

364 actuacions i 1.523 participants
El 2022 des de Coopsetània es van organitzar 364 actuacions diverses, totes elles relacionades amb els serveis anotats i amb l’objectiu de donar a conèixer i promoure l’existència d’una economia alternativa a la capitalista, basada en el benestar de les persones i el medi, una economia transformadora, feminista i sostenible que any rere any no para de créixer, de sumar iniciatives i de generar oportunitats i llocs de treball de qualitat i arrelats al territori. En aquestes 364 actuacions hi van participar un total de 1.523 persones.

28 empreses i 174 llocs de treball en sis anys
Entre 2017 i 2022 Coopsetània, l’Ateneu Cooperatiu de l’Alt i Baix Penedès, Anoia i Garraf ha acompanyat directament la constitució de 28 empreses cooperatives i entitats d’economia social i solidària. En total, totes aquestes empreses han generat 174 llocs de treball en els darrers cinc anys, gairebé una cinquantena dels quals entre 2020 i 2021, ambdós anys de pandèmia. A més, en els cinc anys de vida de l’Ateneu, més de 6.400 persones han participat de les activitats que s’han organitzat des de l’entitat.

L’any 2022 va ser un any de canvis a Coopsetània. L’Ateneu va crear-se l’any 2017 per desenvolupar polítiques de promoció i difusió de l’ESS únicament a les comarques de l’Alt Penedès i Garraf. I així ho va estar fent fins a l’any passat en què es van incorporar a Coopsetània el Baix Penedès i l’Anoia, dues comarques que fins al moment i des del 2016 havien format part dels ateneus CoopCamp i Catalunya Central respectivament.

A Catalunya els Ateneus es van començar a impulsar l’any 2016 i entre aquest any i el següent se’n van desplegar un total de 14 (els que actualment formen la Xarxa d’Ateneus Cooperatius, XAC) arreu del territori. Tots ells estan impulsats pel Programa d’Economia Social de la Generalitat de Catalunya i finançats pel Departament d’Empresa i Treball. Són les entitats públiques i/o privades de cadascuna d’aquestes catorze zones les que despleguen les polítiques i gestionen el dia a dia de cada Ateneu. En el cas de Coopsetània, en l’actualitat les entitats promotores que l’impulsen són les cooperatives Entrem, Actua, Facto, La Fura, Bildi, Cal Trajo, Contrapunt, Arqueovitis i Camerata Penedès. El Programa també ha permès la territorialització de l’economia social.

0 Comments

Submit a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Subscriu-te al nostre butlletí

Rebràs les últimes novetats de Coopsetània

Avís legal

T'has subscrit correctament!