Coopsetània esdevé l’ateneu cooperatiu de referència de tot el Penedès incorporant l’Anoia i el Baix Penedès

gen. 25, 2022

Des d’aquest 2022 l’ateneu cooperatiu Coopsetània desplega els seus serveis  a les comarques de l’Anoia i el Baix Penedès, les quals se sumen a les de l’Alt Penedès i Garraf on l’ateneu ja hi és present des del 2017. D’aquesta manera, Coopsetània passa a ser el referent de l’economia social i solidària de la vegueria Penedès.

De 32 a 80 municipis

Els Ateneus Cooperatius van néixer l’any 2016 per iniciativa de la Direcció General d’Economia Social de la Generalitat de Catalunya amb l’objectiu de promoure a cada territori l’economia social i el cooperativisme. Per aconseguir-ho es fa recaure la gestió i desplegament d’accions de cada ateneu a cooperatives locals. El 2016 neixen deu ateneus i el 2017 se n’afegeixen quatre més, entre els quals Coopsetània, l’Ateneu Cooperatiu de l’Alt Penedès i Garraf. Les comarques del Baix Penedès i l’Anoia estaven, fins aquest 2022 adscrites dins d’altres dos ateneus (CoopCamp en el cas del Baix Penedès i l’Ateneu de la Catalunya Central, en el cas de l’Anoia).

En total actualment a Catalunya hi ha 14 Ateneus Cooperatius que plegats formen la Xarxa d’Ateneus Cooperatius de Catalunya per sumar sinergies i crear estratègies conjuntes amb una visió global.

Fins a finals del 2021 Coopsetània estava impulsada per sis cooperatives de l’Alt Penedès i el Garraf (Nou Verd i Nou Set del grup Entrem, Actua, Facto, La Fura, Cal Trajo i Bildi) i des d’enguany, amb la suma de l’Anoia i el Baix Penedès s’hi han sumat quatre entitats més: Arqueovitis, Camerata Penedès, L’Economat i l’escola de música Contrapunt. A més, i també com a novetat d’enguany, la Direcció General d’Economia Social de la Generalitat ha concedit la subvenció dels Ateneus per a tres anys i no per a un com fins ara, cosa que els permet, tal com ha explicat Laura Rafecas, la coordinadora de Coopsetània “desplegar estratègies amb una visió més amplia i, en el nostre cas, amb la incorporació de l’Anoia i el Baix Penedès, ens permet fer-ho en clau vegueria. Tenim un gran repte per davant”, ha conclòs.

A banda de les deu entitats promotores esmentades, a partir d’ara els Ateneus Cooperatius compten amb una segona corona d’entitats, anomenades col·participants*, i que en el cas de Coopsetània està formada per disset entitats i administracions públiques de tot l’àmbit Penedès, les quals s’articularan en una assemblea. En aquest sentit, el passat 18 de gener totes les entitats promotores i participants van tenir ja un primer contacte telemàtic per poder compartir i pensar plegades l’Ateneu a tres anys vista.

Apropar i fer créixer l’economia social a la vegueria

L’objectiu de Coopsetània per als pròxims tres anys és continuar fent créixer l’economia social i solidària a les quatre comarques del Penedès (Anoia, Alt i Baix Penedès i Garraf). Per assolir-ho ofereix diversos serveis com poden ser la diagnosi i mapeig per identificar i localitzar tot el moviment de l’economia social a la vegueria; la divulgació i la sensibilització a través de l’organització d’activitats i esdeveniments diversos; la formació adreçada a col·lectius que volen emprendre o bé a entitats que ja són cooperativa i els cal consolidar el seu projecte; acompanyament a projectes cooperatius i, finalment, el servei de facilitació a la intercooperació. Aquest darrer servei és nou d’aquesta convocatòria i té com a finalitat generar estructures d’àmbit sectorial i/o territorial perquè les entitats de l’economia social puguin fer xarxa i treballar conjuntament.

Per tal d’apropar tots aquests serveis a tot el territori penedesenc, Coopsetània compta amb diversos punts d’atenció a l’Economia Social. A més de la seva seu central (al carrer General Prim, 6 de Vilafranca) a l’Alt Penedès hi ha també el centre Àgora de Vilafranca i l’espai Kunlabi de Sant Joan de Mediona, mentre que al Garraf hi ha Cal Trajo i la seu de la Mancomunitat Penedès-Garraf, ambdues a Vilanova i la Geltrú. Al Baix Penedès els punts d’informació són a l’Eina del Vendrell, i a l’espai Masia Vilarenc Zenit de Calafell. Finalment, a l’Anoia el Consell Comarcal serà punt d’atenció.

Una major dotació econòmica i l’entrada com a entitats promotores i col·laboradores d’entitats de l’Anoia i el Baix Penedès garantiran el bon servei que Coopsetània oferirà a aquestes dues comarques.

El creixement de l’Economia Social

En el darrer any (novembre 2020-octubre 2021) des de Coopsetània (Alt Penedès-Garraf) s’han acompanyat 32 projectes (persones o col·lectius interessats a impulsar un projecte d’autoocupació col·lectiva), dels quals 6 s’han acabat constituint com a cooperativa o entitats de l’economia social i en total s’han creat 29 llocs de feina. A més, s’han fet un total de 51 formacions i en les sessions adreçades al col·lectiu estudiantil hi han participat 446 estudiants.

A l’Anoia en el mateix període de l’any (i formant part encara de l’ateneu de la Catalunya Central) s’han acompanyat 11 projectes dels quals un s’ha constituït com a cooperativa. També s’han fet 22 formacions i 466 estudiants han rebut formacions específiques sobre economia social a càrrec de tècniques de l’Ateneu.

Al Baix Penedès, a través de CoopCamp, entre novembre de 2020 i octubre de 2021, es van acompanyar 22 projectes, dos es van acabar constituint com a entitat i es van organitzar 19 formacions. Respecte a les específiques per estudiants, un total de 126 van rebre-les.

Si les dades desglossades d’aquestes tres comarques s’uneixen es té una visió general de l’economia social a la vegueria Penedès. Així doncs, en el darrer any els tres ateneus que han intervingut en aquestes quatre comarques han aconseguit sumar un total de 2009 participants en totes les accions que han organitzat, han acompanyat 71 projectes dels quals 9 s’han constituït com a cooperativa o entitat de l’economia social. A més, han tirat endavant 92 formacions i 1038 estudiants de les quatre comarques han rebut formació específica d’enconomia social.

La resiliència de l’ESS

El cooperativisme és més resilient que altres iniciatives empresarials, tal com ha quedat palès arran de la crisi de la covid-19. “Les entitats de l’economia social són molt més resistents a les crisis, per exemple en la del 2008 el moviment cooperativista a Catalunya va passar de 38.000 treballadors a 46.000, és a dir, mentre l’economia ordinària destruïa llocs de treball, l’economia social en va generar de nous”, apuntava Juli Silvestre, gerent de la cooperativa Entrem, entitat promotora de Coopsetània que afegia que “Els valors de l’economia social i solidària compensen aquests processos crítics que l’economia de mercat no contempla. Al Penedès ho hem vist molt clarament amb la deslocalització d’indústries”.

Durant el primer any de pandèmia (convocatòria 2019-2020) l’Ateneu Cooperatiu de l’Alt Penedès-Garraf va acompanyar gairebé el doble d’iniciatives que buscaven en l’economia social i solidària un model per emprendre. D’aquesta manera, si durant la convocatòria 2018-2019 es van acompanyar 38 projectes de persones o col·lectius que volien autoocupar-se en format cooperatiu o en algun altre format de l’economia social i solidària, l’any següent se’n van acompanyar 62, tot i que finalment 7 van ser els que es van acabar constituint en cooperativa. 

Pel que fa al perfil de les persones que s’apropen a Coopsetània per tirar endavant un projecte és ben divers, tant per que fa a l’edats com als perfils professionals i socials, igual que ho són les propostes i idees que tenen per emprendre. 

0 Comments

Submit a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Subscriu-te al nostre butlletí

Rebràs les últimes novetats de Coopsetània

Avís legal

T'has subscrit correctament!