Maio, Roba Estesa, Balkan Paradise Orchestra i La Tresca i la Verdesca s’uneixen per musicar el moviment de l’economia social i solidària

març 31, 2023

La Xarxa d’Ateneus Cooperatius de Catalunya impulsa la cançó “Populars i actives” per presentar-se
● El tema reivindica el treball col·lectiu, l’autogestió i l’economia feminista amb un to festiu i alegre, amb un videoclip que compta amb imatges gravades arreu del territori català i amb més de 100 participants

La Xarxa d’Ateneus Cooperatius (XAC) estrena, aquest divendres 31 de març, un videoclip  que mostra l’economia social i solidària del país. La cançó s’anomena “Populars i actives” i  ha comptat amb la participació d’artistes de renom del panorama musical català que s’han  enxarxat per a la seva creació. Moltes d’elles ja són cooperativa o formen part del moviment  de l’economia social. En les imatges del videoclip hi apareixen membres dels Ateneus  Cooperatius i també de diversos projectes, amb l’objectiu de mostrar que el cooperativisme  està present en molts sectors de l’economia catalana. 

La presentació d’aquesta peça arriba en un moment en què l’actualitat passa per un panorama  de crisi sistèmica generalitzada: la pujada de preus, la falta de subministraments,  l’emergència climàtica i la falta de recursos naturals com l’aigua, els problemes de salut  mental, el desencant de les persones joves… fa evident la importància del paper de juga  l’economia social i solidària de construir alternatives que ajudin a viure vides més dignes i  sostenibles. És per això que aquesta cançó i videoclip volen ser un cant a l’esperança i a  l’optimisme i, de forma divertida i festiva, posar de manifest els beneficis que aporta  l’economia social i solidària. 

La proposta també vol posar en evidència la tasca que fan els 14 Ateneus Cooperatius desplegats arreu del territori català (Alt Pirineu i Aran, Baix Llobregat, Barcelonès Nord,  Catalunya Central, Camp de Tarragona, Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Maresme,  Penedès, Terres de Ponent, Terres Gironines, Terres de l’Ebre, Vallès Occidental i Vallès  Oriental).  

Bandes de música catalana s’enxarxen per crear la cançó  

En aquesta cançó, on hi han participat més de 100 persones vinculades als 14 ateneus i a  l’ecosistema que els envolta, l’enxarxament per part d’algunes bandes de música catalana,  Maio, Balkan Paradise Orchestra, Roba Estesa i La Tresca i la Verdesca, ha estat clau per  poder transmetre els valors que sustenten els Ateneus Cooperatius amb un to festiu, fresc i  comunitari. 

La lletra de la cançó enllaça conceptes clau de l’economia social i solidària com ara posar al  centre la vida, l’autogestió, les iniciatives col·lectives, populars i actives. També es posen de  manifest diverses alternatives que ofereix l’economia social i solidària al model capitalista: des  de l’habitatge cooperatiu als grups de consum, passant per la banca ètica i el suport mutu.  

“Populars i actives” es publica amb una llicència Creative Commons de Reconeixement i  Compartir igual (CC-BY-SA 4.0) per fomentar la cultura lliure. Per tant, tothom pot  reproduir-la en qualsevol canal o mitjà i, alhora, permet que les creadores puguin elaborar  obres a partir d’aquest treball. 

La cançó es pot trobar a partir d’avui a les principals plataformes comercials per escoltar  música i també a espais alternatius com ara Peertube i Archive.org. 

L’estudi creatiu i de disseny La Torreta posa imatge gràfica a la cançó Per complementar la novetat presenta una imatge gràfica que ha estat elaborada per l’estudi creatiu i de disseny La Torreta (un projecte de la cooperativa El Far i la Fundació Topromi – de la Fundació Catalunya La Pedrera-), un taller amb empremta social que treballa el disseny  a partir de la passió i la capacitat de cadascuna de les persones que en formen part, persones  adultes amb diversitat funcional. 

L’autenticitat i la mirada original que han aportat les persones creadores ha donat com a  resultat un disseny únic i exclusiu que ha servit per representar la cançó amb una imatge  gràfica pròpia inspirada amb els principals elements del videoclip. 

6 anys d’Ateneus Cooperatius a Catalunya 

Els Ateneus Cooperatius van néixer al nostre país ara fa sis anys finançats pel Departament  d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya i desplegats arreu de la mà de més de 360  organitzacions de l’economia social i solidària (ESS) i/o administracions públiques locals i  comarcals de cadascun d’aquests catorze territoris. Són espais de trobada, coordinació,  aprenentatge, innovació i assessorament en l’àmbit de l’economia social i cooperativa i entre  les seves funcions sobresurten la difusió, promoció, visibilització i enfortiment de l’ESS i la  intercooperació, la generació d’iniciatives d’emprenedoria col·lectiva i nous projectes  socioeconòmics i de transformació social per tal de promoure la creació d’ocupació de  qualitat.  

La Xarxa d’Ateneus Cooperatius de Catalunya ha aconseguit generar un impacte al voltant de  l’economia social i solidària al territori. Per exemple, en els seus 5 primers anys d’història,  sense comptar el 2022, ha ajudat a la creació de 730 organitzacions noves d’economia social. 

Coopsetània, l’Ateneu Cooperatiu de l’Alt i Baix Penedès, l’Anoia i el Garraf, forma part d’aquesta Xarxa des que es va crear fa cinc anys. Durant els seus primers quatre anys de trajectòria actuava únicament a l’Alt Penedès i Garraf i des de l’any passat va incorporar també les comarques de l’Anoia i el Baix Penedès en el seu àmbit. L’any 2022 es van realitzar 364 actuacions diverses de promoció de l’economia social i solidària: formacions, tallers, sessions d’acompanyament, activitats de divulgació, etc. i hi van participar un total de 1.523 persones. També es van destinar 920 hores d’acompanyaments a 89 projectes en procés de constitució com a entitat de l’ESS. El curs passat Coopsetània va promoure i generar la creació de 42 llocs de feina i, finalment, es van constituir 4 noves entitats.

Consulteu el vídeoclip a:

 https://www.youtube.com/watch?v=JaM7FBeyapU i a

https://peertube.plataformess.org/a/ateneus_coop_cat/video-channels

0 Comments

Submit a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Subscriu-te al nostre butlletí

Rebràs les últimes novetats de Coopsetània

Avís legal

T'has subscrit correctament!